Biografi arbejde – hvad fortæller alderskortet os?

Biografi arbejde kan være særdeles hjælpsom for den der søger at skabe udvikling i livet. Et væsentlig instrument i arbejdet med ens egen biografi er objektivitet og et kig på væsentlige hændelser i livet.

At skabe objektivitet er en coachs væsentligste opgave.

I biografi arbejdet kigger man som oftest nærmere på disse stadier i livet.

Biografi - Alderskort

Stadier i livet:

Udadvendte stadier:

Her finder man fodfæste. Som 2 årig rent fysisk og som 44 årig i det indre liv, men på en udadvendt måde. Perioden er karakteriseret ved at vi udfører ny aktiviteter, er nysgerrige på verden, tager nye skridt og initiativer, skaber forandring. I dette stadie er vi som oftest energiske og entusiastiske.

Konsoliderinde stadier:
Ganske som ordet siger så konsolidere man den viden og de færdigheder man har tillagt sig i de udadvendte faser. Man går i dybden med sin faglighed og sine kompetencer. Man bliver etableret.

Indadvendte stadier:
Her er vi optaget af spekulationen om hvem vi er, hvorfor vi er, hvad der skal ske, hvor er vi på vej hen, etc. Disse år er som oftest fyldt med frustration, fortvivlelse og en følelse af at være misforstået. Det er i disse perioder af livet, hvor vi har den største frihedstrang.

I alderskort-øvelsen beskrives karakteristika for livet. Når du objektivt skal beskrive dig selv ift. alderskortet så nøjes med at anvende stikord. Ved at kigge efter karakteristika kan der fornemmes mønstre og livstemaer i biografien.

Du kan anvende dagbogbøger, samtaler med forældre eller samtaler med gamle venner og bekendte som kilder til arbejdet. Ofte er er ens partner en god informator ift. arbejdet med det biografiske materiale.

De interessante spørgsmål vi skal have besvaret:
Hvad gentager sig i min biografi?

Hvilke perioder kan jeg nu skelne fra hinanden i mit liv?

Hvad er karakteristisk for min biografi?

Hvilke holdninger og værdier ligger bag det, jeg har prioriteret højt i mit liv? Hvor kommer de fra?

Hvilke livstemaer, motiver, ‘røde tråde’ bliver synlige for mig? (Mønstre)

Foran de markante hændelser i livet finder vi de milepøle, de kriser og de forandringer, hvor noget nyt fødtes. Vi får et klarere syn på forbindelser hændelser og beslutninger/årsager.

—–

Interesseret i coaching? Send mig en besked på mail eller ring på 21 96 81 17 for en uforpligtende samtale eller book en aftale direkte i min kalender, så kontakter jeg dig på det ønskede tidspunkt.

Det skulle glæde mig at hører fra dig.

 

Share This: